Search
Close this search box.

Blog

Kliitor – naise keha naudingunupp

Naiste kehal on üks nupp ja kui sa seda intensiivselt stimuleerid, siis justkui Aladdini võlulambi seest täidetakse üks su soov. Selleks on orgasm. Sinu maise keha restart, mis hetkeks su närvisüsteemi ja organite funktsioneerimise justkui peatab. See õnnetunne siiski ei teki paljudel naistel väga lihtsalt ja võibolla on siin seos sellega, et see naiste kehal olev nupuke on läbi aegade olnud pigem väljalülitatud asendis meditsiinilises maailmas.

Anatoomiliselt ja korrektselt viidates käib jutt kliitorist ja kuigi falloste värvikirevas maailmas me justkui orienteerume, siis kliitor on olnud läbi ajaloo tõeline saladus.

Kui Prantsuse arst 1545. aastal kliitori “avastas”, siis ta pani sellele nime membre honteux ehk häbiväärne liige.1 Alates 1947. aastast oli kliitori kohta tehtud vaid 11 põhjalikku uuringut maailmas. Uroloog Helen O’Connell oli esimene inimene, kes suutis 1998. aastal kliitori anatoomia ja närvide patoloogia kogu oma ilus inimesteni tuua ning 2005-ndal aastal esitleda seda kogu maailmale. Tegemist ei olnud väikese nupukesega, vaid organiga mis laius häbemeluu all oma suurte pirnikujuliste moodustistega nagu orhidee.2

3D mudel kliitorist. Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images (The Guardian)

Mina usun naudingunupu vajalikusesse, sest vaginaalsed orgasmid on naiste hulgas märksa haruldasemad, kui klitoriaalsed. Vahekorrad partneriga ei lõppe naistele tihtipeale orgasmi saamisega, kuid pöörates tähelepanu kliitorile on see paremini garanteeritud. Kui võtta arvesse fakti, et kliitor on praktiliselt sündinud alles 2005-ndal aastal, siis on ta ju alles alaealine – mõni ime, et inimesed temasse uskuda ei taha! Noorest east hoolimata vajab kliitor väga suurt tähelepanu ja tunnustust. Õnneliku üksikelu või paarissuhte nauding seisneb kindlasti selle lillekese intiimsemas tundma õppimises ja Freud my man siinkohal eksis, sest kas teate mida tema väitis?

Kliitor, meie nunnu väike õnnenupukene oli tema arust maskuliinne! Kliitorile vihjates oli ta seda meelt, et tegemist on “väikese peenisega, mis ei kasva suuremaks”.3 What the f*ck Freud, nalja teed või? Ma olen päris kindel, et mul püksis küll mingit peenist ei ole, palun tõmba enda teooriatega eemale! Aga ta ei jätnud järgi ja julges veel öelda, et “klitoriaalse seksuaalsuse eemaldamine on naiselikkuse korrektseks arenguks vajalik ja kliitor on loomu poolest maskuliinne”4.

Mulle tundub, et Freudil endal oli kolossaalne “fallose kummardus”, sest kuidas sa geenius tuled mõtte peale naiste intiimosakesi mehiseks kutsuda? Ma ei suuda uskuda, et sajandeid on naiste kehad siin maailmas nii palju segadust tekitanud. Meditsiini maailm ei ole huvi tundnud naiste kehade põhjalikus tundma õppimises, sest kui kliitor on loodud vaid naistele naudingu eesmärgiks on mõistlik see parem maha vaikida. Mõelge aga, kui palju on ühiskonnas naisi. Globaalses kontekstis on meid meestest rohkem aga keegi ei taha süveneda meie genitaalidesse? Hallo, kas sa mitte just sealt ei pärine?

Ma pean tunnistama, et meestel on orgasmide poole pealt vedanud, sest nende anatoomia toimib kirglikes olukordades justkui automaatselt. Paljud naised on väga kaugel sellest, et klassikaliselt mehega vahekorras olles alati naudingute lainetel lõpetavad. Ei lõpeta, küll mina juba tean ja just seetõttu on vajalik väärtustada kliitori olemasolu. Seda kiita, uurida ja jalgevahelt see kindlasti üles otsida.

Iga mees peab teadma, et kui naine peale vahekorda nutab, siis vaginaalse kanali alguses asub üks lill, mida paitades teda taas naeratama saad panna. Kõik puudutused muidugi ei pea orgasmiga lõppema aga siinkohal võib veidi kadestada mehi, sest neile on naudingute pool elus lihtsamini kätte tulnud ja seda on teadusmaailmas ka põhjalikumalt uuritud.

1 Gross, E. Rachel (2020) The Clitoris, Uncovered: An Intimate History. Scientific America

2 Wahlquist, Calla (2020) The sole function of the clitoris is female orgasm. Is that why it’s ignored by medical science? The Guardian

3, 4 Writes, Rose (2018) Freud vs The Clitoris. Medium